Medailles voor ZZZ  tijdens FISEC-spelen in Duinkerke

21 jul, 2023 | Algemeen, Wedstrijdzwemmen

van l. naar r. de ZZZ deelnemers; Danique Stoop (coach), Jesper Dinger, Carlijn Boltendal en Myrthe Dam

Van 10 t/m16 juli namen Myrthe Dam, Carlijn Boltendal en Jesper Dinger van de Zuiderzeezwemmers deel aan de FISEC-spelen in Dunkerque (Frankrijk), een sport en educatief evenement dat door schoolsportorganisaties jaarlijks wordt georganiseerd in één van de deelnemende landen. De drie deelnemers van de Drontense zwemvereniging, wisten prachtige persoonlijke tijden te realiseren, zwommen finales en behaalden mooie klassement klasseringen.

Al sinds 1947 worden de FISEC spelen georganiseerd in een Europees land. 14 tot 17-jarigen worden geselecteerd om deel te nemen voor hun land, aan één van de 7 sportcompetities; zoals zwemmen, tafeltennis, atletiek en verschillende teamsporten. Dunkerque (Duinkerke) was dit jaar de gast stad en ontving ruim 900 jongeren uit zo’n 15 landen, vanuit de EU maar ook uit Zuid-Amerika en India. Behalve de verschillende competities stonden er verschillende educatieve evenementen op het programma. Voor het Nederlandse zwemteam ging Danique Stoop, die zelf in haar jeugd deelneemster was aan de FISEC-spelen, ook dit jaar weer mee als coach. De coaches van Nederland hadden een zo goed mogelijke competitie opstelling gemaakt, waarin rekening werd gehouden met de wensen van de zwemmers, maar ook voor het behalen van een zo goed mogelijk eindresultaat.

Er werd op hoog niveau gepresteerd en de concurrentie was sterk.  Myrthe Dam wist zich hiertussen naar een mooie tweede plaats te zwemmen op de 200 en de 400m vrijeslag. Er werden Finales gezwommen door de beste acht zwemmers van de series, op de 50 en 100 meters. Myrthe Dam plaatste zich hiervoor op de 50 en de 100m school en scoorde haar beste klassering op de 50m school, waar ze zich naar een vijfde plaats zwom, op de 100m werd ze zevende. Carlijn Boltendal zwom zich in de 50m rug finale naar een achtste plaats, zij scoorde verder twee mooie vijfde plaatsen op de 200m rug en de 400m wissel. Jesper Dinger behaalde zijn beste klassementsplaats op de 200m schoolslag waarop hij vijfde wist te worden en zwom een finale op de 50 en de 100m school, waarop hij respectievelijk achtste en zesde werd.

Myrthe Dam werd tweemaal geselecteerd voor een dames estafettes, op de 4x100m vrij en de 4x100m wissel, ze behaalden hierop een derde en een tweede plaats. Bij de landenwedstrijd, die op zaterdag werd gehouden, zwommen de snelste vier dames per land elk twee afstanden, Myrthe werd hier, met het Dames NL team derde in het eindklassement. Jesper Dinger zwom in het eerste NL-heren team, ook zei wisten zich heel netjes naar de derde plaats te zwemmen. Het was voor alle ZZZ-deelnemers weer een onvergetelijke FISEC-spelen, waarop ze ondanks het volle programma met competities en educatieve evenementen, prachtige prestaties werden neergezet en vele nieuwe contacten werden gemaakt.