Masters

Ben je 20 jaar of ouder? Je wilt werken aan je conditie, gezondheid of zwemtechniek en je wil daarbij ook nog eens sporten op je eigen niveau? Dan ben je van harte welkom!

Ouder worden maar wel fit blijven. Dat is het gezondheidsideaal van veel Nederlanders. Toch gaan de meeste minder sporten als ze ouder worden. De noodzakelijke dagelijkse beweging schiet er vaak bij in. Er is dus veel te zeggen voor de stelling: Je stopt niet met sporten omdat je ouder wordt, maar je wordt ouder omdat je stopt met sporten!

Wat is masters zwemmen?
Zwemmen voor 20+ers, bij de KNZB ‘masters zwemmen’ genoemd, is de ideale manier om fit te blijven. Het masters zwemmen is voor zwemmers die op hun eigen manier sportief bezig willen zijn, het motto is: niets moet, je mag lekker zwemmen en heb je even zin in een praatje of wil je even rusten dan kan dat ook. Dat hoort nou eenmaal bij gezellig, sportief samen bezig zijn. Om aan masters zwemmen te beginnen kan je alle niveaus en / of leeftijden hebben. Van 20 – 80 jaar van oud iemand die een borstcrawl cursus heeft gedaan en best wel kan zwemmen, tot een oud professional die 30 jaar geleden voor het laatst heeft gezwommen. Iedereen is welkom.

Trainingen
Binnen de Zuiderzeezwemmers traint inmiddels al een flinke groep met masters zwemmers. Een enigszins basisniveau is gewenst, want masters training is geen zwemles. Onder begeleiding van trainers wordt er gewerkt aan het verbeteren van je techniek en / of conditie. Bij ZZZ is er de mogelijkheid om op maandag van 20.00 uur tot 21.00 uur en op vrijdag van 19:30 uur tot 21.00 uur te zwemmen/trainen. Bij elke training is een trainer aanwezig. Op maandag is dat Remco Veerkamp en op vrijdag is dat Bart Kuijpers.

Wedstrijden
Gaat het goed met de trainingen dan is er ook de mogelijkheid om wedstrijden te zwemmen. Het is een officiele afdeling binnen de KNZB en de wedstrijden worden dan ook volgens de regels van de FINA gezwommen. Voor de meeste wedstrijden gelden geen limieten en iedereen kan hieraan meedoen. De opzet van deze wedstrijden is: je zwemt allemaal door elkaar, ongeacht leeftijd of geslacht in een gelijkwaardige serie aan je eigen kunnen. De uiteindelijke klassementen of prijzenverdeling worden in leeftijdscategorieën van 5 jaar opgemaakt; 20+, 25+, enz. en dames en heren apart. Het kan dus best zo zijn dat je als laatste in je serie aantikt, maar dat je de eerste tijd hebt neergezet in je leeftijdscategorie. Bovendien zijn die wedstrijden erg gezellig en gemoedelijk en iedereen zwemt op zijn of haar eigen niveau. De Zuiderzeezwemmers doen mee aan het Zuiderzee Masters Circuit (ZMC). Informatie over dit circuit kan je vinden op de website: www.aalscholver.com. Naast de ZMC is er de mogelijkheid om mee te doen aan de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK) of zelfs een EMK of WMK. De afstanden die daarbij gezwommen worden kunnen variëren van 25 tot 1500 meter. Voor iedereen is er een passend programma. Masters betalen zelf het wedstrijdgeld en reiskosten. Dit regelt vaak één persoon binnen de afdeling. Per wedstrijd zal dit neerkomen op maximaal € 10,-. Dat is afhankelijk van hoeveel nummers je per wedstrijd zwemt. Natuurlijk zijn deze kosten voor ONMK, EMK of WMK hoger. In de zomerperiode kun je ook meedoen aan openwater wedstrijden. Afstanden die gezwommen kunnen worden liggen tussen de 25 meter tot wel 10 km of meer! Voor elk wat wils dus! Wil je wedstrijden zwemmen, dan heb je wel een startvergunning van de KNZB nodig om op die wedstrijden van start te mogen gaan. Deze kan je aanvragen via onze ledenadministratie.

Lijkt dit je wat? Kom dan langs tijdens onze trainingstijden en neem je zwembroek mee! Je mag de eerste vier keer gratis meezwemmen om te kijken of je het wat lijkt. Daarna wordt je lid en kan je bijna elke week 2x zwemmen. We hopen je graag dan te zien!

Actueel

  • Aanpassing richtlijnen n.a.v persconferentie 13 oktober 2020
    Beste leden van de Zuiderzeezwemmers, Met dit bericht willen we jullie duidelijkheid geven over hoe wij als vereniging omgaan met de aangekondigde maatregelen, naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 13 oktober. De afgelopen periode is er enthousiast gestart met trainen. We zijn nu genoodzaakt daar wat aanpassingen in te doen. Helaas zijn alle wedstrijden … Meer lezen
  • Junioren en Jeugd ZZZ grossieren in medailles
    De junioren en jeugd zwemmers van de Zuiderzeezwemmers uit Dronten zwommen een enorm aantal medailles bij elkaar tijdens hun eerste wedstrijd van het seizoen. Ook de ZZZ senioren die deelnamen wisten zich in hun leeftijd categorie bij de besten te zwemmen. Een half jaar hebben de zwemmers van ZZZ geen wedstrijden kunnen zwemmen, er werd … Meer lezen

Commissie

LidFunctie
Remco VeerkampBestuurslid Masters/Hoofdtrainer