Wedstrijdzwemmen

Wat is wedstrijdzwemmen?
Wedstrijdzwemmen is eigenlijk niets minder dan zo hard mogelijk zwemmen. Dat klinkt heel erg simpel, maar daar komt nog een hoop bij kijken. Het is belangrijk dat je techniek goed is, je een goede conditie hebt en daarnaast jezelf goed kan concentreren. Als dit het geval is kan je ervoor kiezen om ook mee te gaan doen aan wedstrijden.

Trainingen
In de trainingen zal je je zwemslag perfectioneren. De trainers zullen je helpen bij het leren van de zwemslagen, en als je de zwemslagen beheerst zul je deze steeds beter uit voeren. Daarnaast leer je in de trainingen starten en alle verschillende keerpunten die bij de zwemslagen horen. Over het algemeen worden er tijdens de trainingen vier zwemslagen gezwommen.

 1. De vlinderslag – bij de vlinderslag wordt gelijktijdig de armen naar voren gebracht, gevolgd door de dubbele beenslag. Dit is de op een na snelste zwemslag. Vaak vinden zwemmers dit de moeilijkste zwemslag omdat het zwaar is het lang vol te houden.
 2. De rugcrawl – de rugcrawl is de enige zwemslag die op de rug wordt uitgevoerd. De armen worden om en om over het water gehaald en ondersteunt door een continue beenslag.
 3. De schoolslag – de schoolslag is de eerste slag die in het Nederlandse zwemmen wordt geleerd. Bij deze slag worden de benen en armen apart van elkaar bewogen.
 4. De borstcrawl – de borstcrawl is de snelste zwemslag waarbij de armen om en om over het water worden gehaald, ondersteunt door een continue beenslag. Op deze slag wordt het snelst gezwommen omdat je bij deze slag het minste weerstand in het water ondervind.

Als deze vier slagen goed worden beheerst kan je ervoor kiezen mee te gaan doen aan wedstrijden.

Wedstrijden
Als je ervoor kiest mee te gaan doen aan wedstrijden, ga je daar meestal met een grote groep zwemmers naartoe. Dit is vaak erg gezellig. Er zijn verschillende soorten wedstrijden waaraan mee kan worden gedaan.

 • Competitiewedstrijden – op regionaal en nationaal niveau wordt er gestreden tegen andere clubs in een poule. In totaal zijn dit 4 wedstrijden per jaar.
 • Circuitwedstrijden – de programma’s van deze wedstrijden zijn samengesteld door de knzb. Als je deel neemt aan alle wedstrijden in het circuit zullen alle verschillende afstanden een keer aan bod komen.
 • Limietwedstrijden – op deze wedstrijden kunnen er limiettijden worden gezwommen voor kampioenschappen.
 • Kampioenschappen – gelderse kampioenschappen en nationale kampioenschappen zijn doelen waarvoor je kan trainen. Op deze wedstrijden strijd je tegen andere zwemmers voor het kampioenschap.
 • Lange afstandswedstrijden – deze wedstrijden zijn gericht op de langere afstanden in het zwemmen, zoals 800, 1500 en 2km borstcrawl.

Als je vaker aan wedstrijden mee gaat doen, zal je merken dat je jezelf steeds meer gaat verbeteren. Dit is het leukste aan het wedstrijdzwemmen. Je traint om jezelf te kunnen blijven verbeteren, en het verbeteren van jezelf is de belangrijkste motivatie bij het wedstrijdzwemmen!

Actueel

 • Aanpassing richtlijnen n.a.v persconferentie 13 oktober 2020
  Beste leden van de Zuiderzeezwemmers, Met dit bericht willen we jullie duidelijkheid geven over hoe wij als vereniging omgaan met de aangekondigde maatregelen, naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 13 oktober. De afgelopen periode is er enthousiast gestart met trainen. We zijn nu genoodzaakt daar wat aanpassingen in te doen. Helaas zijn alle wedstrijden … Meer lezen
 • Junioren en Jeugd ZZZ grossieren in medailles
  De junioren en jeugd zwemmers van de Zuiderzeezwemmers uit Dronten zwommen een enorm aantal medailles bij elkaar tijdens hun eerste wedstrijd van het seizoen. Ook de ZZZ senioren die deelnamen wisten zich in hun leeftijd categorie bij de besten te zwemmen. Een half jaar hebben de zwemmers van ZZZ geen wedstrijden kunnen zwemmen, er werd … Meer lezen

Kalender

Indeling selecties

Demi Schell
Lise Spriensma
Niels Buiter
Nils Pit

Levi Groothuis
Joyce Jansen
Sophie Hoogland
Sterra Fintelman
Tim Kok

Maya Sloot
Yarnick Jungeling
Ylène Zondervan

Bram van Tongeren
Ines Timmer
Nynke Groenhof
Rayan Abdellati

Britt Kok
Carlijn Boltendal
Collard Jungeling
Gijs Vesseur
Iris Kasteel
Justin de Boer
Kimberley Olieman
Mandy Hagting
Niels Doppenberg
Thijs Fintelman

Bert Hagting
Daniël van Dijk
Eva Arkenbout
Guido Farenhorst
Licianne Jungeling
Nikki Flierman
Robin Gussenhoven
Tibeau Sijtsma

Annalia Dekker
Annemarie ten Have
Charlotte Brinkman
Cynthia Smit
Dagmar Kruik
Danique Stoop
Gaby Zittersteijn
Hilde Jonkman
Idske Roest

Ilmar Stoop
Irene Hanse
Jarick Stoop
Jesper Dinger
José Hagting
Leonie Nijenhuis
Lesley Smits
Lisanne Andeweg
Lotte Klaver

Myrthe Dam
Niels van de Vegte
Rianne Weijburg
Sanne van Dijk
Shania Frederik
Suzanne Vesseur
Thomas van Dongen
Tom Reurink
Wendy Kasteel

Commissie

LidFunctie
Danique StoopVoorzitter
Wendy DamSecretaris
Marcel DingerPenningmeester
Marianne JungelingWedstrijdsecretariaat
Carla KramerWedstrijdsecretariaat
Everinta KruikOfficial coördinator
Erica DingerCoaching coördinator
Agnes HennemansContactpersoon wedstrijden
Dagmar KruikContactpersoon wedstrijden
David FintelmanTrainer junioren, jeugd en senioren
Greetje StoopTrainer minioren
Idske RoestJeugdlid
Tom ReurinkJeugdlid