Brons voor Dam en Jungeling tijdens FISEC-spelen

31 jul, 2022 | Algemeen, Wedstrijdzwemmen

van l. naar r. Collard, Gijs, Carlijn, Myrthe en Danique tijdens FISEC-spelen

Tijdens de FISEC-spelen die dit jaar gehouden werden in Klagenfurt, zwommen Myrthe Dam en Collard Jungeling zich naar het podium op een individueel zwemnummer. Het eerste damesteam van Nederland waar Myrthe Dam deel van uit maakte, wist zich ook op twee estafette nummers naar het podium te zwemmen en tijdens het slotfeest werd Carlijn Boltendal verrast met een Fair-Play Award

Sinds 1947 worden jaarlijks de FISEC spelen voor scholieren georganiseerd. Er zijn zo’n 20 landen aangesloten bij de Federatie, waarvan er steeds één land de organisatie op zich neemt. Er namen deze spelen 550 scholieren/sporters uit 15 landen deel, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar aan zes verschillende team en individuele sporten. De laatste twee jaren werden de FISEC-spelen geannuleerd, maar van 23 tot 29 juli 2022, werd het Internationale sportevenement georganiseerd in het Oostenrijkse Klagenfurt. De Zuiderzeezwemmers uit Dronten hadden 4 zwemmers voorgedragen, die allen werden geselecteerd voor het Nederlandse zwemteam, dat in totaal bestond uit 17 zwemmers. Myrthe Dam, Carlijn Boltendal, Collard Jungeling en Gijs Vesseur reisden voor een week af naar Oostenrijk. Clubgenoot Danique Stoop was gevraagd voor het coach team, zij nam zelf in 2008 deel aan de FISEC-spelen op Malta, waar ze zes medailles bij elkaar zwom, waarvan 2 maal goud.

De zwemwedstrijd vond plaats in het 50m openluchtbad van Klagenfurt, over drie dagen verdeeld stonden er 5 sessies gepland met voorrondes, estafettes en finales. De zwemmers van ZZZ presteerden naar behoren. Myrthe Dam wist zich tijdens de voorrondes op de 50m vrij naar een derde plaats te zwemmen in 29.23, maar belande tijdens de finale net naast het podium. Op de 100m vrij was het wel raak ze behaalde een individuele medaille en won het brons in 1.03.40. Op de 200m school miste ze het podium en werd ze vierde in 3.02.20. Collard Jungeling wist het brons te winnen op de 200m vlinder in 2.40.75.                                                                                                               Myrthe Dam verscheen tweemaal met het eerste damesteam aan de start voor een estafette. Op de 4x100m vrij was het een spannende strijd met het Franse team en moesten de dames uiteindelijk met een kleine achterstand, genoegen nemen met het zilver. Op de 4×100 wisselslag estafette, waar ze als tweede startte op de schoolslag, moest het Nederlandse-team hun meerdere erkennen aan de Oostenrijkse dames en behaalden ze wederom een mooie zilveren plek.

Tijdens de landenwedstrijd, werden zwemmers die niet waren geselecteerd voor het eerste en of tweede team van hun land, samengevoegd in een internationaal team, Gijs Vesseur kwam hiermee uit op de 4x50m vrij en behaalde met zijn team een derde plaats. Carlijn Boltendal behaalde als één van de jongsten bij de dames mooie klasseringen, zowel op de 50 als de 200m rug werd ze heel netjes vijfde en op de 100m rug werd ze zesde in de Finale. Collard Jungeling behaalde in de Finale van de 100m vlinder een vijfde plaats en finishte op de 100m school als zesde. Ook Myrthe Dam scoorde nog een mooie zesde plaats dat deed ze op de 400m vrijeslag. Gijs Vesseur scoorde zijn hoogste klassering voor de individuele nummers op de 50m vlinder waar hij zevende werd.

In totaal won het Nederlandse zwemteam 4x goud, 7x zilver en 10x brons een prachtige score. De dames werden derde in het landenklassement en de heren vierde, prachtige resultaten. Voor de zwemmers minstens net zo belangrijk, is de geweldig leuke ervaring die ze opdeden tijdens een bijzonder goed verzorgde en georganiseerde internationale wedstrijd. Er was volop ruimte voor het maken van internationale contacten, waar ook speciale evenementen voor werden georganiseerd, buiten het sporten om. Tijdens het slotfeest werden verschillende deelnemers verrast met een Fair-Play Award, die o.a. werd uitgereikt aan Carlijn Boltendal voor haar bijzonder sociale en hulpvaardige gedrag richting mede sporters gedurende het toernooi.