Nieuwe Clubkampioenen 2021-2022 bij ZZZ

6 apr, 2022 | Algemeen, Wedstrijdzwemmen

Prijswinnaars Clubkampioenschappen ZZZ

Zaterdag 2 april organiseerden de Zuiderzeezwemmers na twee jaar weer hun Clubkampioenschappen in het Aat de Jonge Zwembad te Dronten. In een bijzonder gezellige, gemoedelijke sfeer en tevens spetterend spektakel, wisten de zwemmers heel wat persoonlijke tijden en records te laten registreren.                                                                              De Nieuwe CLUBKAMPIOENEN zijn geworden, Ylène Zondervan, Yarnick Jungeling, Carlijn Boltendal, Collard Jungeling, Myrthe Dam, Jesper Dinger, Danique Stoop en Ilmar Stoop. Bij de Jongste EZ zwemmers gingen de eerste plaatsen naar Norahly Rowaan en Daniël van de Berg bij de oudste naar Yesselin Rowaan en Maurijn Rowaan, Bij de MAS zwemmers ging de winst naar Pernille Kruik en Edwin Verlaan.

De wedstrijd werd bijzonder goed bezocht, behalve de Wedstrijd afdeling van de Zuiderzeezwemmers waren er ook zwemmers van het Elementaire zwemmen, oud leden en ouders van zwemmende leden te gast. Voor wat extra concurrentie in de categorieën van het wedstrijdzwemmen, hadden de zwemverenigingen uit Lelystad en Wapenveld/Vaassen zich aangemeld.

Er werd een bijzonder sportieve strijd gestreden onder het toeziend oog van vele ouders, familie en vrienden, die het grootste deel van de tribune in beslag namen. Er werden hier en daar heel erg spannende races gezwommen en de verschillen in de einduitslagen ging soms maar om een honderdste van een seconde.

Alle wedstrijdzwemmers zwommen 4 afstanden (Vlinder, Rug, School en Vrijeslag) de Masters en EZ-zwemmers streden tegen elkaar op de School, Rug en Vrijeslag. Er stonden 25, 50 of 100m op het programma, afhankelijk van de leeftijdscategorie. Er werd gezwommen in gecombineerde leeftijd categorieën, hiervoor werd er gebruik gemaakt van een bonus verrekening voor de jongste zwemmers ten opzichte van de oudste in een categorie, zodat zij ook kans hadden kampioen te worden met hun prachtige prestaties. Er verschenen in totaal 107 zwemmers aan de start, waarvan 64 ZZZ leden. Zij waren met elkaar goed voor zo’n 70 Persoonlijke records en de grootste verbetering was voor Lise Spriensma die maar liefst 22 seconden van haar 100m rugslag tijd af wist te zwemmen. Verder waren er ook zeker flinke persoonlijke records voor mensen die geen podium plaats konden bemachtigen, zoals Sterra Fintelman op de rug, school en vlinder, Niels Doppenberg op zijn rug en vlinder, Nils Pit op de rug en de school, Maya Sloot op de rug en de vlinder, en Para zwemster Annemieke Visch op haar 100m vlinder.

De Podiumplaatsen

De afdeling elementair Zwemmen van de Zuiderzeezwemmers was goed vertegenwoordigt, met maar liefst 15 zwemmers gingen zij met de nieuwe wedstrijdzwemmers met geen tot weinig wedstrijdervaring, de strijd met de tijd aan. Ze verschenen allen 3x aan de start voor een 25m (Rug, School en Vrijeslag). In de jongste categorie (geboren in 2013-14) mocht hier bij de meisjes Norahly Rowaan op de hoogste podium plek plaats nemen, met een totaaltijd van 2.07.58, Joline Borowska werd 2e in een tijd van 2.10.19. Bij de jongens werd Daniël van de Berg eerste in 1.49.64. In de Categorie 2010 t/m 2012 ging bij de meisjes de winst naar Yesselin Rowaan in een totaaltijd van 1.09.59, Lindsay van der Horn werd tweede in 1.10.40 en de derde plaats was voor Isabel ten Have in 1.12.07. Bij de jongens ging de winst naar Maurijn Rowaan in 1.02.00, Jasper Verlaan werd als jongste in deze categorie met bijna twee jaar leeftijd verschil, heel netjes tweede in een eindtijd van 1.17.30, Valens van der Zon werd derde in 1.17.65. Ruben de Waardt miste het podium op één honderdste in een tijd van 1.17.66.                                De strijd bij de Dames en Heren Senioren zonder startvergunning verliep bijzonder harmonieus, maar zeker ook strijdvaardig, zij lieten beslist zien wat ze waard waren. Bij de Dames ging de winst na 3x een 50m, deze keer naar Pernille Kruik in een tijd van 2.00.10, Charlotte Brinkman werd tweede in 2.00.72 en Anouk Boltendal werd derde in 2.05.28. Bij de Heren was Edwin Verlaan het snelst in 1.47.64 en werd Michiel Pallandt tweede in 2.14.91.

Beker verdeling

Bij de meisjes Minioren (geboren in 2010 t/m 2012) wist Ylène Zondervan als jongste zwemster in deze categorie de snelste totaaltijd neer te zetten in 2.32.14, met een mooi pr op haar 50m rug. Ze was haar bonus verrekening niet nodig om het hoogste podium plekje te beklimmen. Joyce Jansen werd tweede in 2.37.77 met prachtige pr’s en Nynke Groenhof werd derde in 2.57.60 met een pr op de rug. Bij de jongens werd Yarnick Jungeling eerste in een eindtijd van 2.43.41 met mooie pr’s op de rug en de vlinder.

In de categorie Junioren (geboren in 2007 t/m 2009) zette Carlijn Boltendal verreweg de snelste eindtijd neer in 4.18.30, ze wist al haar races winnend af te sluiten en zwom een pr op haar rug. Kimberley Olieman werd tweede in 4.30.52 met een pr op de rug en Licianne Jungeling wist zich heel netjes naar de derde plaats te werken in een totaaltijd van 4.40.71, zij verbeterde al haar persoonlijke tijden. Bij de jongens ging de winst naar Collard Jungeling, die drie van z’n afstanden wist te winnen in een totaaltijd van 3.52.88, met een pr op de vlinder. Gijs Vesseur wist de 100m rug winnend af te sluiten in een mooi pr en zwom eveneens persoonlijk op zijn 50m vlinder, hij werd heel netjes tweede in 4.05.05 en de derde plaats ging naar Daniël van Dijk, die deed dit met vier geweldige persoonlijke records in 4.09.39.

In de categorie Jeugd en Dames Senioren 1 (geboren in 2004 t/m2007) won Myrthe Dam met vier prachtige persoonlijke records, de spannende strijd in een totaaltijd van 4.45.16 met Lotte Klaver, die een halve seconde tekortkwam en een tijd van 4.45.63 liet noteren. De derde plaats was voor Sanne van Dijk in een tijd van 5.13.88 met een mooi pr op haar 100 vlinder. In deze leeftijd categorie, bij de Jongens Junioren 4 en Jeugd 1en2, ging de winst naar Jesper Dinger in een tijd van 4.45.10, hij deed dit met twee prachtige pr’s op de rug en vlinder en een overwinning op de 100m school. Justin de Boer werd tweede in 4.58.69 en won de 100m vlinder in een prachtig pr, hij zwom tevens persoonlijk op de vrij en de school. Tibeau Sijtsma werd derde in een tijd van 5.29.00 en wist alle vier zijn tijden flink te verbeteren.

In de categorie geboren in 2003 of eerder werd bij de Dames de 30-jarige Danique Stoop voor de zestiende maal op rij Clubkampioen, ze deed dat met vier overwinningen in een tijd van 4.30.94, Gaby Zittersteyn werd tweede in 4.46.61 en de derde plaats was voor Dagmar Kruik in een totaaltijd van 4.49.39. Bij de heren ging de winst naar Ilmar Stoop in een tijd van 4.10.75, hij won de rug en de vlinder, bij laatstgenoemde slag, dook hij met zijn tijd voor het eerst onder de minuut. Jarick Stoop werd tweede in 4.20.62, hij wist de vrijeslag en de school winnend af te sluiten en de derde plaats was voor Master zwemmer Gerko Versluis in een tijd van 5.19.97

Traditioneel werd de wedstrijd afgesloten met een Fun estafette voor leden, samen met familie en vrienden. Deze werd georganiseerd door de jeugd TC. Er was een prijs voor de mooist verklede en één voor het snelste team, de vele teams maakten er met elkaar een prachtig spektakel van. Na afloop was er friet met een glaasje fris voor alle zwemmers maar ook voor de coaches, officials en vrijwilligers die de wedstrijd mogelijk hebben gemaakt. Want het blijft een feit zonder vrijwilligers geen wedstrijden en trainingen voor de sporters.

Officials van verdienste

De prijsuitreiking werd dan ook gestart met het in het zonnetje zetten, van enkele officials die al vele jaren official taken uitvoeren voor de KNZB/ZZZ. Ze werden geëerd met een speldje dat door de KNZB beschikbaar wordt gesteld voor officials van verdienste, een prachtig boeket bloemen en een oorverdovend applaus. De geprezen officials waren Jacques van Dongen die al bijna 22 jaar actief is als tijdwaarnemer, Remco Veerkamp die al ruim 20 jaar actief is als tijdwaarnemer, jury lid en kamprechter en hoopt spoedig de scheidsrechter opleiding te mogen gaan doen. Liesbeth Bruinekool die al 15 jaar actief is bij wedstrijden als tijdwaarnemer en jurylid, Everinta Kruik die ook al 15 jaar actief is als tijdwaarnemer en de laatste jaren ook als starter, tot slot vervult Hennie Boltendal al ruim 11 jaar haar taak als tijdwaarnemer en jurylid.

KNZB-prestatie medailles

Net als voorgaande jaren werd er ook aandacht geschonken aan bijzondere zwem prestaties op Landelijk niveau, gedurende het vorige seizoen 2020-2021. Door het vele malen onderbroken wedstrijdseizoen minder kansen om topprestaties neer te zetten, toch konden er medailles uitgereikt worden. Drie zwemmers zwommen zich op een afstand bij de beste tien in hun leeftijdscategorie, Lotte Klaver (50m vrij), Jesper Dinger en Collard Jungeling (200m school) namen hiervoor een bronzen prestatie medaille in ontvangst. Ook voor Danique Stoop blijkt bij nader inzien een bronzen prestatie medaille klaar te liggen, omdat zij zich bij de beste 25 zwemmers all-in heeft gezwommen op de 50m vlinder, deze zal op een later moment uitgereikt worden.

Verbeteringsbekers

De prijsuitreiking werd afgesloten met het uitreiken van de prestatiebekers, aan zwemmers die zich gedurende de twee afgelopen seizoenen 2019-2021 het meest hebben verbeterd op hun beste 5 afstanden. Bij de Dames ging de wisselbeker naar Licianne Jungeling met 119 pnt., Sanne van Dijk werd tweede (111 pnt.) en Mandy Hagting derde (92). Bij de heren was de beker voor Collard Jungeling met 198 pnt. Tweede werd Gijs Vesseur (122) en de derde plaats was voor Daniël van Dijk (104 pnt.)

De Zuiderzeezwemmers kunnen hiermee terugkijken op een bijzonder gezellig en sportief Kampioenschap en twee bijzondere zwemseizoenen, waarin ondanks de Lock downs gemotiveerd en met veel plezier is getraind en training gegeven, als dit mogelijk was.