Negen NK Masters titels voor Zuiderzeezwemmers

12 mei, 2022 | Algemeen, Wedstrijdzwemmen

19 medailles waarvan 9 gouden voor zwemmers wedstrijdzwemmen ZZZ

De Zuiderzeezwemmers behaalden geweldige prestaties tijdens de Nederlandse Masters Kampioenschappen gedurende 5 t/m 8 mei in Eindhoven. Ze wisten 19 medailles bij elkaar te zwemmen. Danique Stoop die uitkwam in de categorie 30+ werd op de individuele nummers maar liefst 4 maal Nederlands Kampioen en pakte één maal brons. Ze zwom een Nederlands masterrecord op de 50m vlinder. Lisanne Andeweg (30+) werd Kampioen op de 400m vrijeslag en won zilver op de 800m vrijeslag. Ilmar Stoop (20+) wist zilver te winnen op de 50m vlinder en brons op de 50m school. Gaby Zittersteijn (25+) won zilver op de 50m rug en tot slot was er voor Jarick Stoop (25+) brons op de 50m school. Ze wisten op 8 van de 9 estafettes waaraan ze deelnamen, medailles te veroveren. Dit werd 4x goud, 3x zilver en 1 maal brons. De dames 100+ (Dagmar Kruik, Cynthia Smit, Gaby Zittersteijn en Danique Stoop) zwommen een Kampioenschapsrecord op de 4x50m vrijeslag.

Tijdens de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen lange baan (50m bad) in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven waren de Zuiderzeezwemmers met een mooie groep van 8 zwemmers vertegenwoordigt. Lisanne Andeweg, Danique Stoop, Jarick Stoop, Gaby Zittersteijn, Ilmar Stoop, Cynthia Smit, Dagmar kruik en Annemarie ten Have maakten deel uit van een groep van 919 zwemmers in de leeftijd van 20 tot 96 jaar, die 171 verenigingen vertegenwoordigden uit 12 verschillende landen. Alle deelnemers samen waren goed voor ruim 3200 starts. Master zwemmers strijden met elkaar in leeftijdscategorieën van vijf jaar op de verschillende afstanden en estafette nummers zijn er voor Dames, Heren en Gemengde teams in verschillende leeftijdscategorieën per 20 jaar.

36 Maal verscheen er een Zuiderzeezwemmer aan de start op een individueel nummer en in verschillende opstellingen starten ze op 9 estafette nummers. Er werden prachtige prestaties neergezet, mooie pr’s en bijzonder spannende races gezwommen, maar bovenal genoten de zwemmers van de geweldige relaxte sfeer en de gezelligheid die ze als groep, maar ook met de andere deelnemers beleefden.

Alle medailles en persoonlijke records op een rij; Lisanne Andeweg (30+) verscheen als eerste ZZZ-zwemster aan de start en wist daar ook meteen de eerste NK-titel binnen te hengelen, dat deed ze op de 400m vrijeslag in een tijd van 5.05.32. De dag erna zwom ze de 800m vrij, hier won ze heel netjes het zilver in 10.31.21. Ilmar Stoop (20+) wist op zijn eerste afstand de 50m vlinder een prachtig pr te zwemmen in 26.85, goed voor een zilveren plak, ook op zijn 50m school wist hij een medaille te bemachtigen, het brons was voor hem in 31.99, op zijn 50m vrij zwom hij zich in mooie tijd van 26.00 naar een zesde plaats. Jarick Stoop (25+) wist heel steady op al zijn afstanden zijn tijden heel dicht te benaderen. Hij won brons op de 50m school in een bijzonder spannende race en een tijd van 30.93, op de 50m vlinder werd hij vijfde in 26.49. Danique Stoop startte haar wedstrijd ook meteen goed, behalve dat ze het goud wist te winnen op de 50m vlinder in 28.23 was deze tijd tevens een Nederlands masters record (30+) er was all-in maar één 20+ dame sneller. Ook op de 100m vrij (1.02.64), de 50m vrij (27.60) en de 100m vlinder (1.07.17) wist ze kampioen te worden. Op de 200m vrij moest ze genoegen nemen met het brons, in een tijd van 2.22.15. Gaby Zittersteijn (25+) wist heel netjes het zilver te pakken op de 50m rug in een tijd van 32.98, op haar 50m school werd ze in een prachtig pr van 37.94 vierde. Dagmar Kruik (20+) zette haar beste klassering neer op de 50m school, ze zwom een prachtig pr van 36.58 waarmee ze zesde werd, ook op haar 50m vlinder zwom ze een pr in 31.73, hiermee werd ze veertiende. Cynthia Smit (20+) scoorde haar beste klassering op de 100m vlinder in een tijd van 1.16.67, op haar 50m rug wist ze een prachtig pr te zwemmen in 33.86, waarmee ze achtste werd. Annemarie ten Have (20+) zette haar beste klassering neer op de 50m school in een tijd van 36.58 (16), op haar 50m rug en vrij zwom ze prachtige pr’s in respectievelijk 35.76 en 30.21.

De estafettes die gedurende de Kampioenschappen worden gezwommen zijn een heel belangrijk onderdeel van de wedstrijd, het team gevoel bij de zwemsport wordt hier op een bijzondere manier versterkt en dat vergroot tevens de persoonlijke prestaties. De Zuiderzeezwemmers namen allemaal in verschillende opstellingen deel aan diverse estafettes in de categorie 100+, ook hier deden ze het buitengewoon en verrassend goed. Er werden prachtige spannende races gezwommen, waarin flink moest worden gestreden, wat tot prachtige resultaten leidde. Gedurende de zaterdagmiddag sessie wisten de Dames; Dagmar Kruik, Cynthia Smit, Gaby Zittersteijn en Danique Stoop een Kampioenschapsrecord te zwemmen op de 4x50m vrijeslag in een tijd van 1.53.56 wat ze een Titel met een gouden randje opleverde.                                                                   Tijdens de eerste estafette die ZZZ zwom werd het halen van goud een feit. Danique, Ilmar en Jarick Stoop werden samen met teamgenote Lisanne Andeweg Nederlands kampioen op de 4x200m vrijeslag gemengd in een tijd van 9.12.10, op de 4x100m wisselslag, een bijzonder spannende race in rechtstreeks duel met hun grootste concurrent wisten ze de titel ook binnen te halen nu met teamgenote Gaby Zittersteijn als startzwemster, in een tijd van 4.30.88, in laatstgenoemde opstelling werd ook een 4x50m wisselslag gezwommen, hier behaalden ze het zilver in 1.58.00. Op de 4x100m vrijeslag maakte Dagmar Kruik het team compleet en pakten ze wederom heel netjes het zilver in een tijd van 3.59.30.  Op de 4x100m vrijeslag streden Cynthia Smit, Annemarie ten Have, Lisanne Andeweg en Gaby Zittersteijn voor wat ze waard waren, dit leverde ze een mooie zilveren plak op in een tijd van 4.25.36. Annemarie ten Have, Dagmar Kruik, Cynthia Smit en Lisanne Andeweg zwommen zich op de 4x100m wisselslag naar het brons in een tijd van 5.06.09. In het afsluitende programma op de zondag wisten ze op de 4x50m wisselslag, met een prachtige overwinning de Kampioenschapstitel te winnen in een tijd van 2.16.20.