Home

Elementair zwemmen

Uw kind is niet meer af te remmen!

Na het behalen van het zwemdiploma’s A, B en eventueel C-diploma kunt u uw kind opgeven bij onze zwemvereniging voor deelname aan het elementair zwemmen. Wij laten ze op een speelse wijze kennis maken met diverse vormen van de zwemsport. Dit doen we met behulp van het sterrenplan, wat is ontwikkeld door de KNZB. Dit plan kan aansluitend op het zwem ABC gegeven worden. Als ze bij ons lid worden zijn ze dan ook meestal zo tussen de 6 en 9 jaar oud. De kinderen kunnen dan in verschillende blokken oefenen en sluiten dan het blok af met een toets en een zwemexamen. Voor het behalen van het examen krijgen ze dan een certificaat. Totaal kunnen ze 5 certificaten behalen.

Als ze dit alles hebben gedaan, dan is er de keus om verder te gaan bij een andere afdeling. Ze kunnen dan kiezen uit het wedstijdzwemmen, synchroonzwemmen of waterpolo. Gebleken is dat deze keus voor jonge kinderen echter niet altijd gemakkelijk is en daarom bieden we de mogelijkheid tot een overbruggingsjaar. Dit overbruggingsjaar staat in het teken van zwemvaardigheid. Hier worden alle onderdelen uit het sterrenplan verder uitgediept en wordt een zijsprong gemaakt naar het reddend zwemmen. In dit jaar kan men 3 certificaten behalen, die bestaan uit twee onderdelen.

We hopen na dit jaar dat de keuze makkelijker wordt . Men kan eventueel al tijdens dit jaar instromen bij de gewenste zwemsport.

Wat is het sterrenplan?

Het plan bestaat uit 5 lesblokken. Hierin zijn 4 takken van de zwemsport vertegenwoordigd. Er zitten 4 thema;s in die steeds weer terug komen:

  • Het te water gaan
  • Voortbewegingsvormen
  • Samenwerkingsvormen
  • Behendigheidsvormen

Per lesblok geïntegreerde vaardigheden. Toets met onderdelen en eindvormen, te verdelen in:

  • Beleving van de zwemsport
  • Deelname voldoenden
  • Per toets 1 of 2 examens

Per toets komen alle thema’s aan bod en letten we op de uitvoeringseisen die er aan worden gesteld.
Naast het Sterrenplan hebben we ook nog een zwemmeerkamp met andere zwemverenigingen uit de regio. Deze organiseren we om ook kennis te maken met het sporten in wedstrijdverband. Dit is zo een 5 keer per seizoen. Hierin zie je ook, dat men toch wel fanatiek is om met zo’n wedstrijd elke keer weer te proberen om een snellere tijd te zwemmen.

De lessen vinden plaats op maandag en zaterdag waarbij in elk uur les ook een kwartier gespeeld kan worden. Spelen is namelijk voor de jonge mensen onder ons de motivatie om door te gaan. De mogelijkheid om te komen kijken en mee te zwemmen is altijd aanwezig, meldt u wel van te voren aan.

Sponsoren